Sektor MŚP bezpieczny cyfrowo

Rozwiązania w chmurze i bezpieczeństwo przechowywania danych

Sektor MŚP bezpieczny cyfrowo

Cyberbezpieczeństwo na co dzień kojarzy się nam z przeciwdziałaniem atakom hakerów czy sposobami na ochronę danych przed dostaniem się w niepowołane ręce. Dziś o bezpieczeństwo danych troszczą się także przedsiębiorcy z sektora MŚP. Coraz częściej korzystają oni z rozwiązań chmurowych, przechowując i przetwarzając swoje dane i dane swoich klientów na zewnętrznych serwerach. Czy takie rozwiązania są bezpieczne? – o nowoczesnych rozwiązaniach dla biznesu mówi Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl – lidera usług hostingowych w Polsce.
Według ekspertów wartość rynku cloud storage do 2021 roku będzie wynosić ok. 75 mld dolarów.[i] Natomiast usługi związane z przetwarzaniem i przechowywaniem danych staną się istotną gałęzią gospodarki krajów rozwiniętych. Dlatego cyfrowe bezpieczeństwo danych jest tak ważne i nie bez znaczenia jest to, komu powierzamy nasze dane i gdzie są one przechowywane.

Prezes Zarządu nazwa.pl
Czym jest cyberbezpieczeństwo?
Dbałość o bezpieczeństwo danych jest dziś koniecznym elementem funkcjonowania każdej firmy. Poczynając od procedur dostępu do informacji, jak i miejsca ich przechowywania. Do niedawna firmy inwestowały we własne serwerownie i systemy zabezpieczeń, jednak rozwój nowoczesnych usług hostingowych sprawił, że właściciele firm coraz częściej trzymają swoje dane w chmurze. – Dziś korzystanie z zewnętrznych usług hostingowych to nie tylko coraz popularniejszy trend, ale także dbanie o bezpieczeństwo danych, rozumiane na wielu poziomach. Nowoczesna firma hostingowa zapewni ochronę danych na znacznie wyższym poziomie niż nawet najlepsze własne rozwiązania, dostępne dla sektora MŚP. W dodatku usługi towarzyszące wirtualnej pamięci przyczynią się do rozwoju biznesu i tu także ma znaczenie, gdzie znajdują się dane – tłumaczy Krzysztof Cebrat.
Jak chronione są dane?
Nowoczesne centra przetwarzania danych dysponują szeregiem zabezpieczeń, od fizycznego bezpieczeństwa infrastruktury do wielopoziomowych firewalli chroniących dane przed atakami cyberprzestępców. – Dane naszych Klientów znajdują się w jednych z najnowocześniejszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie centrów w Polsce i Europie, czyli w Polcom Data Center pod Krakowem oraz Atman w Warszawie – z dumą przyznaje Krzysztof Cebrat. Zabezpieczenia stosowane w tego typu jednostkach obejmują kwestie dywersyfikacji dostępu do centralnych światłowodów, zabezpieczenia energetyczne oraz pełną ochronę przeciwpożarową, opartą o redundantny system gaszenia gazem neutralnym dla ludzi, sprzętu i środowiska. Zastosowane rozwiązania spełniają najwyższe normy i standardy certyfikowane przez polskie, europejskie, jak i natowskie instytucje. Jakby tego było mało, dane są odpowiednio przechowywane i backupowane. Najnowsze dyski, złożone w odpowiedniej architekturze – RAID (Redundant Array of Independent Disks), zapewniają bezawaryjne działanie systemu. Jeżeli, co jest niezwykle mało prawdopodobne, dane uległyby zniszczeniu, to nadal są one do odzyskania. Informacje zawarte na dyskach są replikowane w czasie rzeczywistym oraz backupowane do innej lokalizacji, dzięki czemu w razie jakichkolwiek problemów można załadować je z innych serwerów.
Czynnik ludzki
Nie od dziś wiadomo, że najsłabszym elementem systemu jest czynnik ludzki. Jakiś czas temu, właśnie przez błąd człowieka i brak procedur, kilka tysięcy osób straciło bezpowrotnie swoje dane. – Zgadza się, czynnik ludzki jest jednym z ogniw, które cały proces dostępu do danych i ich bezpieczeństwa musi uwzględniać. W naszej firmie dostęp administratorów do danych oparty jest o kilkustopniowy mechanizm autoryzacji oraz wielostopniowy poziom uprawnień. Mówiąc wprost, bardzo ściśle kontrolujemy, kto i do jakich systemów ma dostęp. Dodatkowo sama komunikacja z serwerami odbywa się przez szyfrowane tunele tak, aby chronić sam proces czuwania nad infrastrukturą. Całości dopełniają zaawansowane ustawienia na firewallach  – tłumaczy Krzysztof Cebrat.
Lokalizacja ma znaczenie
Przy wyborze serwera jedną z głównych wytycznych powinna być jego odpowiednia geolokalizacja. Wiele firm decyduje się na tańsze rozwiązania wykorzystujące serwery zlokalizowane w data center w Niemczech, USA czy Chinach. Wbrew pozorom ma to niebagatelne znaczenie pod kątem bezpieczeństwa i szybkości działania usługi.  – Od strony technicznej jednym z głównych plusów posiadania serwera w Polsce są mniejsze opóźnienia w działaniu usługi. Chodzi tutaj głównie o przesył danych przez sieć. Im większa odległość, tym dłużej to trwa. Przy obecnie działających aplikacjach i stronach internetowych serwujących dynamiczną treść ma to bardzo duże znaczenie dla końcowego użytkownika – wyjaśnia Krzysztof Cebrat. – Dodatkowo w razie problemów, mając serwer w polskiej firmie, łatwo będziemy mogli skontaktować się z biurem obsługi i rozwiązać potencjalne problemy. Nie można tego powiedzieć o firmie zagranicznej, gdzie kontakt odbywa się głównie mailowo, bez żadnej gwarancji odpowiedzi. Na całość bezpieczeństwa ma wpływ również fakt, że mając serwer w Polsce, jesteśmy chronieni polskim prawem, które jest mocno nastawione na odbiorcę usługi. – podkreśla Cebrat.
Biznes lubi bezpieczeństwo
Bezpieczeństwo danych mocno wpływa na biznes, ponieważ firma przede wszystkim jest wiarygodna wobec swoich klientów, a takie są poszukiwane. Z drugiej strony bezpieczne dane stanowią zabezpieczenie również dla samej firmy, która nie musi obawiać się ich utraty. Dzięki temu można być pewnym, że dane są chronione. Takie rozwiązania dostarczają dziś nowoczesne firmy hostingowe, biorąc za to pełną odpowiedzialność. Ważne pliki, zawartość skrzynek mailowych, baz danych, aplikacje, strony internetowe to w obecnych czasach główne aktywa przedsiębiorstw, bez których nie można funkcjonować. Z tego powodu zadbanie o ich bezpieczeństwo jest podstawową kwestią. Polski sektor MŚP posiada do dyspozycji szereg rozwiązań chmurowych oferowanych przez polskich i zagranicznych dostawców. Powierzając swoje dane, warto przemyśleć komu się je daje w opiekę i jakie elementy przy wyborze oferty są dla nas ważne.
[1] Raport MarketsandMarkets

Nazwa.pl otwiera Data Center w sercu globalnego Internetu

Amsterdam i Frankfurt to dwie nowe lokalizacje klastrów serwerów największego polskiego dostawcy usług hostingowych i rejestratora domen – spółki nazwa.pl. Data Center znajdują się w samym sercu globalnych punktów wymiany danych DE-CIX i AMS-IX, w których w każdej sekundzie przesyłane jest ponad 12 Terabitów danych (12 Tbitps). Klienci spółki zyskali bezpośrednie połączenie z największymi globalnymi operatorami Internetu. Po uruchomieniu nowych Data Center, dostępna moc infrastruktury spółki wzrośnie do 140 MW.
Ile miejsca zajmuje współczesny Internet?

10 jottabajtów, czyli 10 i 24 zera bajtów – tyle miejsca na serwerach według szacunków naukowców może zajmować współczesny Internet, a z każdą sekundą danych przebywa. Informacje te są rozproszone po całym globie i dostępne poprzez infrastrukturę sieciową.
Oświadczenie w sprawie ataków DDoS

Nazwa.pl niemal codziennie spotyka się z atakami hackerskimi typu DDoS, na mniejszą bądź większą skalę, które skutecznie powstrzymuje. Takie incydenty wpisane są niejako w charakter działalności firmy, a nazwa.pl jest na nie przygotowana. Bezpieczeństwo danych, jak i usług Klientów firmy, jest dla niej najwyższym priorytetem.
Polski Internet bezpieczny jak nigdy NASK publikuje raport za pierwszy kwartał 2018 r.

2,57 mln nazw - tyle domen z końcówką .pl jest utrzymywanych w Polsce według ostatniego raportu NASK za pierwszy kwartał 2018 roku. Jak wskazuje opracowanie, 68,44% nazw domen jest w rękach przedsiębiorców, a pozostałe 31,56% należy do osób fizycznych. W pierwszym kwartale 2018 roku codziennie przybywało średnio 2 738 nowych nazw. Nowością jest wzrost poziomu bezpieczeństwa polskiego Internetu dzięki zwiększeniu udziału domen chronionych przed cyberprzestępcami za pomocą protokołu DNSSEC - z 40 tys. do prawie 500 tys.

Nazwa.pl liderem rynku domen w Polsce

Ponad 2,57 miliona nazw w domenie .pl. Taka liczba unikalnych domen utrzymywanych przez ponad 1 milion abonentów, zarejestrowana jest obecnie w Polsce. Branżowy raport NASK - Państwowego Instytutu Badawczego, podsumowuje stan polskiego rynku domen, wskazując jego struktu