Lider rynku domen wyznacza standardy. Nazwa.pl wprowadza DNSSEC dla prawie 450 tys. domen .pl

Nazwa.pl – największy rejestrator nazw w domenie .pl, współpracujący z NASK PIB, podpisał obsługiwane przez siebie nazwy protokołem DNSSEC. Wprowadzone zmiany zwiększają poziom bezpieczeństwa prawie 450 tys. Domen, co stanowi niemal jedną piątą wszystkich nazw w domenie .pl.

Bezpieczeństwo w sieci to niezwykle istotna i aktualna kwestia dla każdego internauty.
W szczególności, jeżeli dokonujemy transakcji on-line czy podajemy swoje dane w Internecie. Na koniec 2017 roku ok. 1,6% nazw w domenie .pl było zabezpieczone protokołem DNSSEC. Liczba zabezpieczonych nazw wzrosła do prawie 490 tys., z czego nazwa.pl obsługuje ponad 90% z nich, co daje firmie niekwestionowaną pozycję nr 1 w zakresie bezpieczeństwa wśród firm oferujących usługi rejestracji domen i hostingu w Polsce. Od teraz nazwy w domenie .pl obsługiwane przez nazwa.pl będą domyślnie zabezpieczone w ten sposób.
Lider wyznacza standardy
Nazwa.pl jest liderem rynku domen internetowych w Polsce. Niemal co czwarta domena .pl jest zarejestrowana za pośrednictwem tej firmy. Uruchomienie DNSSEC to krok w stronę zwiększenia bezpieczeństwa polskiego Internetu. – Bycie nr 1 zobowiązuje, także do tego, aby brać odpowiedzialność za to, co dzieje się na rynku. Taka sytuacja obliguje nas do wyznaczania trendów. Dlatego zdecydowaliśmy się na to, aby nasi klienci w ramach opłaty za domenę uzyskali dostęp do bezpiecznego protokołu – mówi Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl. – Chcemy, by użytkownicy domen zarejestrowanych w nazwa.pl czuli się pewnie i bezpiecznie – dodaje Cebrat.
Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl

Znaczenie dla polskiego rynku
Bardzo nas cieszy, że nasze działania edukacyjne oraz warsztaty techniczne organizowane dla Partnerów dotyczące bezpieczeństwa domen internetowych przynoszą efekty. Tym bardziej doceniamy fakt, że największy Partner NASK, nazwa.pl, zdecydował się na zabezpieczenie obsługiwanych przez siebie domen protokołem DNSSEC i tym samym awansował do grona liderów nowoczesnych rejestratorów domen w Europie. Warto dodać, że wśród naszych rejestratorów są również inne firmy oferujące wsparcie DNSSEC i mamy nadzieję, że wkrótce ta usługa stanie się standardem w Polsce – mówi Roman Malinowski, kierujący krajowym rejestrem domeny .pl w NASK. Dzięki tym działaniom łączna liczba nazw zabezpieczonych protokołem DNSSEC wzrosła do prawie 490 tys., a rejestr domeny .pl znalazł się na czwartym miejscu najlepiej zabezpieczonych pod tym względem rejestrów wśród wszystkich, ponad 60 członków CENTR (Council of European National Top-Level Registries), za Holandią (ponad 2 mln 870 tys. nazw), Szwecją (ponad 870 tys. nazw) i Czechami (ponad 620 tys. nazw).

DNSSEC w nazwa.pl

Bezpieczeństwo poprzez DNSSEC
Dotychczas wykorzystywany protokół DNS został zaprojektowany tak, aby w szybki i prosty sposób użytkownik Internetu otrzymał połączenie z poszukiwaną stroną, niestety odbywa się to przy pominięciu weryfikacji autentyczności. – W praktyce oznacza to, że strona internetowa w niezabezpieczonej domenie może zostać podmieniona. Wyobraźmy sobie, że logujemy się do fałszywej strony banku czy urzędu, podając nasze dane, a co za tym idzie narażamy się na utratę pieniędzy czy ujawnienie wrażliwych informacji na nasz temat – tłumaczy Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl. Protokół DNSSEC jest jednym z elementów podnoszących poziom bezpieczeństwa internautów poprzez mechanizmy uwierzytelnienia źródeł danych w DNS za pomocą kryptografii asymetrycznej oraz podpisów cyfrowych. DNSSEC jest skuteczną metodą zwiększenia bezpieczeństwa korzystania z DNS, a przez to bezpieczeństwa użytkowników Internetu oraz instytucji funkcjonujących w Sieci. Oznacza to, że np. po wpisaniu w okno przeglądarki adresu WWW sklepu czy banku, użytkownik ma pewność, że rzeczywiście otworzy się strona, której szuka, a nie ta przygotowana przez cyberprzestępców.

Nazwa.pl to nr 1 w Polsce w zakresie rejestracji domen i usług hostingowych. Firma jest także liderem w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które ułatwiają przedsiębiorcom rozwijanie profesjonalnego biznesu w Internecie. Od 1997 r. z usług nazwa.pl skorzystało ponad 1 000 000 Klientów, rejestrując ponad 4 000 000 domen i uruchamiając ponad 500 000 usług hostingowych. Nazwa.pl wyznacza standardy dotyczące bezpieczeństwa w polskim Internecie i w ramach tych działań firma zabezpieczyła ponad 600 000 domen, zarejestrowanych w nazwa.pl i obsługiwanych na serwerach DNS Anycast nazwa.pl, komercyjnymi certyfikatami nazwaSSL DV. Priorytetem firmy jest zapewnienie najwyższego poziomu świadczonych usług, bezpieczeństwa danych i wsparcia posprzedażowego.

large_puchar.jpg

Lider rynku domen wyznacza standardy.pdf

Lider rynku domen wyznacza standardy.txt

Lider rynku domen wyznacza standardy.doc

DNSSEC.jpg

Technologia DNS Anycast na 6 kontynentach

15 lokalizacji na wszystkich zamieszkałych kontynentach – nazwa.pl uruchomiła globalną sieć serwerów DNS Anycast. Nowa technologia chroni klientów firmy przed atakami DDoS oraz zapewnia im błyskawiczne ładowanie ich serwisów WWW z dowolnego miejsca na Ziemi. Wprowadzone rozwiązanie pozwoli klientom firmy skutecznie prowadzić biznes w sieci nawet w najdalszych zakątkach globu.
Firefox 62 liderem polskiego rynku przeglądarek z obsługą TLS 1.3

Najnowsza wersja popularnej przeglądarki Mozilla Firefox w dwa tygodnie od premiery została zainstalowana przez większość użytkowników polskiego Internetu korzystających z jej poprzedniej wersji. Popularność tej przeglądarki w Polsce jest duża, obecnie ok. 32%* użytkowników do przeglądania stron WWW wykorzystuje właśnie „liska” od Mozilli.
Nazwa.pl z rozszerzoną ochroną DDoS

Według badań 37% przedsiębiorców twierdzi, że atak DDoS zaszkodził reputacji ich firmy, całkowicie podważając zaufanie klientów do przedsiębiorstwa. Tego typu cyberprzestępstwa są jednym z największych problemów współczesnego Internetu, a ich skala rośnie z roku na rok. Rozwiązanie w postaci technologii DNS Anycast wprowadzone przez nazwa.pl oraz uruchomienie Scrubbing Center  minimalizują ryzyko zagrożenia tym groźnym zjawiskiem, chroniąc klientów nazwa.pl przed tego typu atakami ze strony cyberprzestępców, dokonywanymi nawet z milionów komputerów z sieci Internet.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.