Na koniec 2017 roku ok. 1,6% nazw w domenie .pl było zabezpieczonych protokołem DNSSEC. Nazwa.pl ponad miesiąc temu podpisała tą formą zabezpieczenia ponad 450 tys. domen z końcówką .pl. Dzięki temu rejestr domeny .pl znalazł się na czwartym miejscu najlepiej zabezpieczonych rejestrów w Europie. Z końcem kwietnia do nazw domen .pl chronionych DNSSEC dołączyły zarejestrowane przez klientów domeny europejskie – .eu, oraz globalne –.com. – Podpisując wszystkie nasze domeny protokołem DNSSEC, postawiliśmy kropkę nad „i” – mówi Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl, lidera rynku domen i usług hostingowych w Polsce. – Naszym celem jest zwiększenie poziomu bezpieczeństwa polskich internautów. Systematycznie wprowadzamy rozwiązania chroniące właścicieli domen i klientów przed zagrożeniami wynikającymi z cyberataków. Chcemy, aby każdy, kto odwiedza stronę zarejestrowaną za pośrednictwem nazwa.pl, miał pewność, że znajduje się ona w bezpiecznej domenie – dodaje Cebrat.
DNSSEC odpowiedzią na phishing
O tym, czym jest phishing, przekonali się niedawno klienci banku PKO PB, użytkownicy największego portalu aukcyjnego allegro.pl czy osoby rozliczające się z Urzędem Skarbowym. Przestępcy coraz częściej wykorzystują mechanizmy psychologiczne, podszywając się pod daną instytucję. Umożliwia im to przestarzała konstrukcja protokołu DNS (Domain Name System), zaprojektowana tak, aby użytkownik Internetu w szybki i prosty sposób otrzymał połączenie z wybraną stroną. Jednak proces ten odbywa się przy całkowitym pominięciu weryfikacji autentyczności. – Odpowiedzią na tego typu zagrożenie jest protokół DNSSEC, wprowadzony dla wszystkich nazw domen zarejestrowanych poprzez nazwa.pl. Wykorzystanie kryptograficznego mechanizmu asymetrycznych kluczy pozwala stwierdzić, czy strona internetowa, na której znajduje się użytkownik, to faktycznie witryna danej instytucji czy też próba oszustwa. W skrócie, protokół ten miesza szyki cyberprzestępcom, minimalizując ryzyko stania się ofiarą phishingu – tłumaczy Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl. Skala problemu nie jest mała. Polacy chętnie korzystają z bankowości elektronicznej, składają zeznania podatkowe przez Internet czy robią zakupy w Sieci.
Skala problemu
W Polsce zarejestrowanych jest ponad 20 tys. sklepów internetowych, a wartość rynku e-commerce, według europejskiej firmy badawczej Bisnode, wynosi od 36 do 40 mld złotych*. Taka liczba robi wrażenie, jednak niepokojące jest to, że niemal 90% przebadanych sklepów naraża konsumentów na wyciek wrażliwych informacji poprzez ataki phishingowe**. – Dane z rynku wskazują, że 9 na 10 polskich sklepów internetowych prowadzonych jest przez małych i średnich przedsiębiorców, którzy nie mają za sobą dużych działów IT dbających o bezpieczeństwo transakcji. Tym bardziej istotne jest wprowadzone dla domen zarejestrowanych w nazwa.pl zabezpieczenie protokołem DNSSEC. Rozwiązanie daje przedsiębiorcom i ich klientom poczucie bezpieczeństwa i minimalizuje ryzyko oszustwa – mówi Krzysztof Cebrat.
W służbie bezpieczeństwa
Państwowy instytut badawczy NASK, nadzorowany przez Ministerstwo Cyfryzacji, prowadzi intensywne działania edukacyjne w zakresie popularyzacji usług internetowych. – Jednym z najistotniejszych zadań realizowanych przez rejestr domeny krajowej jest dbałość o bezpieczeństwo. Rosnąca liczba nazw zabezpieczonych protokołem DNSSEC poprawia bezpieczeństwo i zwiększa zaufanie abonentów oraz użytkowników do usług internetowych. Pozytywnie odbieramy więc działania nazwa.pl w tym obszarze. Mamy nadzieję, że wkrótce ta usługa stanie się standardem w Polsce i inni rejestratorzy również w ten sposób zabezpieczać będą obsługiwane przez siebie nazwy w domenie .pl – mówi Roman Malinowski, kierujący krajowym rejestrem domeny .pl w NASK.

DNSSEC w nazwa.pl

Bezpieczny Internet
Spośród ponad 26,5 miliona polskich internautów, ponad 54% w ostatnim roku dokonało zakupów przez Internet***. Liczba ta pokazuje skalę i wagę zagadnienia cyberbezpieczeństwa. – Zdajemy sobie sprawę z wagi problemu, dlatego w trosce o bezpieczeństwo klientów i użytkowników ich serwisów internetowych wyznaczamy standardy bezpieczeństwa dla polskiego rynku domen. Dziś niemal co czwarta domena .pl jest zarejestrowana za pośrednictwem nazwa.pl, a 90% domen chronionych protokołem DNSSEC to domeny zarejestrowane przez naszych klientów – z dumą przyznaje Krzysztof Cebrat.

* https://www.bisnode.pl
** https://250ok.com
*** https://www.gemius.pl

Domeny .pl, .eu oraz .com zabezpieczone protokołem DNSSEC.txt

Domeny .pl, .eu oraz .com zabezpieczone protokołem DNSSEC.pdf

Domeny .pl, .eu oraz .com zabezpieczone protokołem DNSSEC.doc

DNSSEC-GRAFIKA.jpg

Nazwa.pl zwiększa swoją moc! Nowe Data Center ruszyło z połową maja

Nazwa.pl, nr 1 w Polsce w zakresie rejestracji domen i usług hostingowych, uruchomiła kolejne Data Center, zwiększając moc infrastruktury do 41 MW oraz podnosząc poziom bezpieczeństwa swoich Klientów. Nowe klastry serwerów znajdują się w nowoczesnym, kompleksowo wyposażonym centrum danych firmy Atman S.A. w Warszawie. Ulokowanie Data Center w sercu Polski zapewnia dostęp do krajowych, europejskich i światowych punktów wymiany ruchu sieci Internet.
Komunikat prasowy: RODO – dostosowanie do przepisów przez nazwa.pl

25 maja 2018 roku wchodzą w życie przepisy związane z ochroną danych osobowych, które nakładają szereg nowych obowiązków zarówno w stosunku do dostawców usług, jak i usługobiorców. Nazwa.pl podchodzi do kwestii bezpieczeństwa danych osobowych i przepisów regulujących ich

Webhostingtalk.pl i WHT.pl w nowej odsłonie

Najpopularniejsze w Polsce forum i portal dla profesjonalistów zajmujących się branżą hostingową właśnie przeszły zmiany. Nowe funkcjonalności, aktualizacja danych i odświeżona szata graficzna ułatwią użytkownikom prowadzenie dyskusji i wymianę wiedzy.

Nazwa.pl zwiększa swoją moc! Nowe Data Center ruszyło z połową maja