Na koniec 2017 roku ok. 1,6% nazw w domenie .pl było zabezpieczonych protokołem DNSSEC. Nazwa.pl ponad miesiąc temu podpisała tą formą zabezpieczenia ponad 450 tys. domen z końcówką .pl. Dzięki temu rejestr domeny .pl znalazł się na czwartym miejscu najlepiej zabezpieczonych rejestrów w Europie. Z końcem kwietnia do nazw domen .pl chronionych DNSSEC dołączyły zarejestrowane przez klientów domeny europejskie – .eu, oraz globalne –.com. – Podpisując wszystkie nasze domeny protokołem DNSSEC, postawiliśmy kropkę nad „i” – mówi Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl, lidera rynku domen i usług hostingowych w Polsce. – Naszym celem jest zwiększenie poziomu bezpieczeństwa polskich internautów. Systematycznie wprowadzamy rozwiązania chroniące właścicieli domen i klientów przed zagrożeniami wynikającymi z cyberataków. Chcemy, aby każdy, kto odwiedza stronę zarejestrowaną za pośrednictwem nazwa.pl, miał pewność, że znajduje się ona w bezpiecznej domenie – dodaje Cebrat.
DNSSEC odpowiedzią na phishing
O tym, czym jest phishing, przekonali się niedawno klienci banku PKO PB, użytkownicy największego portalu aukcyjnego allegro.pl czy osoby rozliczające się z Urzędem Skarbowym. Przestępcy coraz częściej wykorzystują mechanizmy psychologiczne, podszywając się pod daną instytucję. Umożliwia im to przestarzała konstrukcja protokołu DNS (Domain Name System), zaprojektowana tak, aby użytkownik Internetu w szybki i prosty sposób otrzymał połączenie z wybraną stroną. Jednak proces ten odbywa się przy całkowitym pominięciu weryfikacji autentyczności. – Odpowiedzią na tego typu zagrożenie jest protokół DNSSEC, wprowadzony dla wszystkich nazw domen zarejestrowanych poprzez nazwa.pl. Wykorzystanie kryptograficznego mechanizmu asymetrycznych kluczy pozwala stwierdzić, czy strona internetowa, na której znajduje się użytkownik, to faktycznie witryna danej instytucji czy też próba oszustwa. W skrócie, protokół ten miesza szyki cyberprzestępcom, minimalizując ryzyko stania się ofiarą phishingu – tłumaczy Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl. Skala problemu nie jest mała. Polacy chętnie korzystają z bankowości elektronicznej, składają zeznania podatkowe przez Internet czy robią zakupy w Sieci.
Skala problemu
W Polsce zarejestrowanych jest ponad 20 tys. sklepów internetowych, a wartość rynku e-commerce, według europejskiej firmy badawczej Bisnode, wynosi od 36 do 40 mld złotych*. Taka liczba robi wrażenie, jednak niepokojące jest to, że niemal 90% przebadanych sklepów naraża konsumentów na wyciek wrażliwych informacji poprzez ataki phishingowe**. – Dane z rynku wskazują, że 9 na 10 polskich sklepów internetowych prowadzonych jest przez małych i średnich przedsiębiorców, którzy nie mają za sobą dużych działów IT dbających o bezpieczeństwo transakcji. Tym bardziej istotne jest wprowadzone dla domen zarejestrowanych w nazwa.pl zabezpieczenie protokołem DNSSEC. Rozwiązanie daje przedsiębiorcom i ich klientom poczucie bezpieczeństwa i minimalizuje ryzyko oszustwa – mówi Krzysztof Cebrat.
W służbie bezpieczeństwa
Państwowy instytut badawczy NASK, nadzorowany przez Ministerstwo Cyfryzacji, prowadzi intensywne działania edukacyjne w zakresie popularyzacji usług internetowych. – Jednym z najistotniejszych zadań realizowanych przez rejestr domeny krajowej jest dbałość o bezpieczeństwo. Rosnąca liczba nazw zabezpieczonych protokołem DNSSEC poprawia bezpieczeństwo i zwiększa zaufanie abonentów oraz użytkowników do usług internetowych. Pozytywnie odbieramy więc działania nazwa.pl w tym obszarze. Mamy nadzieję, że wkrótce ta usługa stanie się standardem w Polsce i inni rejestratorzy również w ten sposób zabezpieczać będą obsługiwane przez siebie nazwy w domenie .pl – mówi Roman Malinowski, kierujący krajowym rejestrem domeny .pl w NASK.

DNSSEC w nazwa.pl

Bezpieczny Internet
Spośród ponad 26,5 miliona polskich internautów, ponad 54% w ostatnim roku dokonało zakupów przez Internet***. Liczba ta pokazuje skalę i wagę zagadnienia cyberbezpieczeństwa. – Zdajemy sobie sprawę z wagi problemu, dlatego w trosce o bezpieczeństwo klientów i użytkowników ich serwisów internetowych wyznaczamy standardy bezpieczeństwa dla polskiego rynku domen. Dziś niemal co czwarta domena .pl jest zarejestrowana za pośrednictwem nazwa.pl, a 90% domen chronionych protokołem DNSSEC to domeny zarejestrowane przez naszych klientów – z dumą przyznaje Krzysztof Cebrat.

* https://www.bisnode.pl
** https://250ok.com
*** https://www.gemius.pl

Domeny .pl, .eu oraz .com zabezpieczone protokołem DNSSEC.txt

Domeny .pl, .eu oraz .com zabezpieczone protokołem DNSSEC.pdf

Domeny .pl, .eu oraz .com zabezpieczone protokołem DNSSEC.doc

DNSSEC-GRAFIKA.jpg

Polskie strony WWW coraz bezpieczniejsze

Pomiędzy czerwcem a wrześniem tego roku ilość domen zabezpieczonych certyfikatem SSL w polskim Internecie wzrosła trzykrotnie, dzięki czemu w Polsce funkcjonuje obecnie ponad 734 tysiące bezpiecznych adresów. Tak intensywny wzrost poziomu bezpieczeństwa jest wynikiem dostarczenia klientom firmy nazwa.pl ponad 500 tysięcy certyfikatów SSL oraz zmian, jakie miały miejsce w przeglądarce Chrome.
Oświadczenie - pozew i doniesienie do prokuratury

W związku z rozpowszechnianiem przez pana Marcina Kuśmierza, prezesa zarządu spółki home.pl S.A., nieprawdziwych i wprowadzających w błąd wiadomości pod adresem spółki nazwa.pl sp. z o.o., naruszających jej dobre imię i w konsekwencji narażających spółkę na utratę zaufania swoich klientów, pełnomocnik nazwa.pl sp. z o.o. złożył w krakowskiej prokuraturze zawiadomienie o możliwości popełnienia przez Marcina Kuśmierza przestępstwa, polegającego na pomówieniu spółki nazwa.pl sp. z o.o., tj. o czyn z art. 212 § 2 kodeksu karnego, zagrożony karą grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
TLS 1.3 debiutuje w Polsce na masową skalę

Najnowszy protokół bezpieczeństwa TLS 1.3 - Transport Layer Security, będący rozwinięciem protokołu SSL, został wdrożony na masową skalę przez nazwa.pl. Rozwiązanie to jest również  wdrażane przez światowych gigantów technologicznych, takich jak Google czy Facebook. Zapewnia ono ochronę wychodzącego i przychodzącego ruchu oraz daje gwarancję, że informacje zostały przesłane w niezmodyfikowanej formie. Działanie TLS  1.3 sprowadza się w skrócie do tego, że dane internautów są po prostu bezpieczne.