NASK podsumowuje rok w domenie .pl Nazwa potrójnym nr 1 rejestru

Liczba nazw w domenie .pl plasuje polski rejestr na 6. miejscu w Europie i na 10. pozycji na świecie. Co 40 sekund rejestrowana jest nowa nazwa domeny w rejestrze .pl. O tym, jak wyglądał rynek polskich domen w 2017 roku mówi raport NASK - niezależnego Państwowego Instytutu Badawczego. Według danych z raportu, nazwa.pl ma niezachwianą pozycję firmy nr 1 w zakresie rejestracji domen w Polsce.

Szczegółowe dane
Spośród 2,57 mln aktywnych nazw domen w rejestrze .pl prawie 600 tys. (578 181) zarejestrowanych jest za pośrednictwem nazwa.pl. Firma odnotowała 4,2% wzrost zarejestrowanych domen w stosunku do roku poprzedniego. Według raportu NASK  home.pl jest na 2. pozycji i zalicza mocny, bo 27,4% spadek w ilości zarejestrowanych domen w stosunku do poprzedniego roku, posiadając ich obecnie 473 590, czyli o ponad 100 tys. mniej niż nr 1 na rynku - nazwa.pl. Na 3. pozycji znalazła się firma OVH, która  posiada nieco ponad 276 tys. zarejestrowanych nazw w domenie .pl. Największy polski rejestrator  - nazwa.pl, skutecznie, z roku na rok, zwiększa swoją przewagę konkurencyjną, co najlepiej pokazują statystki dotyczące rejestracji nowych domen. Co trzecia (33,56%) nowa nazwa w domenie .pl jest rejestrowana właśnie poprzez nazwa.pl. Home.pl w 2017 roku zarejestrowało o połowę mniej (15,61%) domen, plasując się na 2. pozycji w zestawieniu.  – Polityka firmy, nastawiona na bezpieczeństwo i jakość obsługi Klienta, przynosi efekty w postaci wzrostu ilości nowych rejestracji, globalnej liczby domen oraz liczby abonentów, którzy zaufali naszej firmie. – tłumaczy Cebrat.
nazwa 5.jpg
gwiazda.jpgnazwa 5.jpga.jpgnazwa 2.jpgnazwa 3.jpg
Gwiazda według NASK
Dane z raportu NASK wskazały jasno największą firmę na polskim rynku. Tu niekwestionowaną pozycję posiada polska firma nazwa.pl. Ponad jedna trzecia (33,56%) nowo zarejestrowanych w 2017 roku domen jest obsługiwana przez tego rejestratora. Istotny jest fakt, że od 2013 roku firma utrzymuje pierwszą pozycję w zakresie ilości obsługiwanych abonentów. Co czwarty (23,19%) wybiera nazwa.pl jako swojego rejestratora, a to przekłada się także na największą globalną ilość obsługiwanych domen. Nazwa.pl w tej kategorii posiada 22,44% udziału we wszystkich zarejestrowanych nazwach w domenie .pl. – Dane z niezależnego, obiektywnego źródła, jakim jest coroczny raport NASK są jednoznaczne, jesteśmy nr 1 w Polsce. Tym bardziej cieszy nas przyznany przez NASK status „gwiazdy”, na który zapracowaliśmy – z dumą przyznaje Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl.
Kolejne posunięcia
Nazwa.pl nie spoczywa na laurach – w pierwszym kwartale 2018 roku wszystkie domeny zarejestrowane za pośrednictwem firmy zostały podpisane protokołem DNSSEC. Poprzez wprowadzone rozwiązanie, nazwa.pl zabezpiecza ponad 90% wszystkich domen w Polsce chronionych tym protokołem. – To tylko jedno z posunięć, jakie zaplanowaliśmy na ten rok, które umocnią naszą pozycję, a z pewnością doda nam kolejną „gwiazdkę na pagonach”, przyznawaną przez NASK – z satysfakcją podsumowuje Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl.

Nazwa.pl to numer 1 w Polsce w zakresie rejestracji domen i świadczenia usług hostingowych. Firma jest także liderem w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które przyspieszają i ułatwiają przedsiębiorcom rozwijanie profesjonalnego biznesu w Internecie. Od 1997 r. z usług firmy skorzystało ponad 1 000 000 klientów, rejestrując ponad 3 500 000 domen i uruchamiając ponad 500 000 usług hostingowych. Priorytetem firmy jest zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa danych klientów, dlatego serwery nazwa.pl umieszczone są w  najnowocześniejszych Data Center w Polsce.

gwiazda.jpg

NASK podsumowuje rok w domenie .pdf

NASK podsumowuje rok w domenie .pl.docx

docx | 195 KB

NASK podsumowuje rok w domenie .txt

rynek-nazw-domeny-pl-2017.pdf

pdf | 2,44 MB

nazwa 5.jpg

nazwa 1.jpg

nazwa 4.jpg

nazwa 2.jpg

nazwa 3.jpg

OŚWIADCZENIE w sprawie listu otwartego

Nazwa.pl sp. z o.o. 22.05.2018r. poinformowała o rezygnacji z oferowania usługi sklepów internetowych, jednocześnie ze zdziwieniem obserwując, jak wiele emocji wzbudziła decyzja biznesowa Spółki. Szczególnie niezrozumiały jest komentarz przedstawicieli części dostawców e-sklepów i innych podmiotów, które mają w ofercie takie usługi.