ICANN wymaga ukrycia danych osobowych abonentów Nazwa.pl jako jedyna odpowiada wdrożeniem

Najnowsze wytyczne ICANN w zakresie rozporządzenia RODO, dotyczące rejestratorów nazw domen globalnych, obligują ich do ochrony danych abonentów. W praktyce oznacza to jedno - każda firma rejestrująca domeny globalne zobligowana jest do niewyświetlania danych abonentów w publicznym rejestrze WHOIS. Jedyną polską firmą gotową na ten wymóg jest nazwa.pl, która wprowadziła rozwiązanie ukrywające dane abonentów posiadających domeny globalne.

Nazwa.pl, jako jedyny rejestrator w Polsce, spełniła wymóg ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, dotyczący publicznego rejestru WHOIS. Firma ukryła dane osobowe Abonentów, którzy posiadają domenę zakupioną za pośrednictwem tego rejestratora. ICANN przekazała do swoich partnerów szczegółowe wytyczne obligujące ich do ochrony danych abonentów domen globalnych zaledwie trzy dni przed wejściem w życie rozporządzenia RODO.
Nazwa.pl jest pierwszą firmą w Polsce, która zawarła bezpośrednią umowę z ICANN i dzięki temu jako jedyna firma w kraju rejestruje domeny globalne bez pośredników. To unikalne w skali kraju porozumienie oraz zaangażowanie specjalistów nazwa.pl zaowocowało tym, że firma jako jedyna w Polsce sprostała oczekiwaniom ICANN. Nazwa.pl wprowadziła unikatową na rynku usługę Ochrony Danych Abonenta.  – Niezwykle poważnie podchodzimy do kwestii związanych z ochroną danych osobowych, a co za tym idzie - bezpieczeństwa naszych Abonentów. Wierzymy, że jesteśmy odpowiedzialni za to, jak przestrzegane są przepisy. Angażując naszych specjalistów, pokazujemy, że mimo bardzo niewielkiej ilości czasu potrafimy wdrożyć szybko i sprawnie rozwiązania wymagane europejskim rozporządzeniem. W tej sytuacji można jednak rzec z przymrużeniem oka, że jesteśmy na tyle sprawdzonym i zaufanym Partnerem ICANN, że amerykanie wiedzieli, iż wystarczą nam trzy dni na wdrożenie RODO dla domen globalnych. Nie ma dla nas rzeczy niemożliwych – mówi Krzysztof Cebrat, prezes zarządu nazwa.pl.
Nazwa.pl to największy rejestrator domen i usług hostingowych w Polsce, o czym świadczą niezależne badania rynku: chociażby opublikowany 24.05.2018 r. branżowy raport NASK – niezależnego Państwowego Instytutu Badawczego, jasno wskazujący nazwa.pl jako firmę nr 1 w Polsce (raport NASK). Pozostałe firmy działające w Polsce, takie jak np. home.pl (druga pod względem udziału w rynku domen), które mają w swojej ofercie domeny globalne, korzystają z pośredników, którzy po drodze miewają kolejnych podwykonawców. W efekcie dane osobowe Klientów takich firm jak home.pl są przetwarzane i przesyłane przez kilka systemów, co istotnie zwiększa ryzyko utraty lub wrogiego przejęcia tych informacji.
ICANN , to amerykańska instytucja odpowiedzialna m.in. za nadzór nad działaniem serwerów DNS na całym świecie. Właśnie dzięki tej organizacji możemy rejestrować domeny z końcówką .com, .org, .biz oraz inne domeny tzw. najwyższego poziomu. Nazwa.pl, bezpośrednio współpracując z globalnym rejestrem, błyskawicznie wprowadziła jego zalecenia, dzięki czemu abonenci mają pewność, że ich dane, zgodnie z rozporządzeniem RODO i są należycie chronione.

Nazwa.pl to numer 1 w Polsce w zakresie rejestracji domen i świadczenia usług hostingowych. Firma jest także liderem w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które przyspieszają i ułatwiają przedsiębiorcom rozwijanie profesjonalnego biznesu w Internecie. Od 1997 r. z usług firmy skorzystało ponad 1 000 000 klientów, rejestrując ponad 3 500 000 domen i uruchamiając ponad 500 000 usług hostingowych. Priorytetem firmy jest zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa danych klientów, dlatego serwery nazwa.pl umieszczone są w  najnowocześniejszych Data Center w Polsce.

nazwa 1.jpg

ICANN wymaga ukrycia danych osobowych abonentów.docx

docx | 194 KB

ICANN wymaga ukrycia danych osobowych abonentów.pdf

ICANN wymaga ukrycia danych osobowych abonentów.txt

Komunikat - Nowy Członek Zarządu nazwa.pl

W dniu 28.05.2018 roku na mocy Uchwały Zgromadzenia Wspólników nazwa.pl sp. z o.o. Wojciech Próchnicki został powołany na Członka Zarządu spółki nazwa.pl sp. z o.o. Funkcję tę objął z dniem 01.06.2018 roku. Jako Członek Zarządu Wojciech Próchnicki będzie nadal pełnił rolę Dyrektora Zarządzającego oraz Dyrektora Finansowego spółki. Ze spółką związany od września 2014 roku, kiedy to objął stanowisko Kontrolera Finansowego. W lipcu 2016 roku powołany został na stanowisko Dyrektora Finansowego, a od czerwca 2017 roku pełni także funkcję Dyrektora Zarządzającego. Jego szerokie doświadczenie z zakresu zarządzania organizacją oraz finansami przekłada się na umiejętność kompleksowej analizy sytuacji, co ma ogromne znaczenie dla realizacji celów spółki.